Nr.             din data 17.03.2011

 

 

 

INVITAŢIE

 

 

 

          În perioada 26 – 29 mai 2011 se vor desfăşura la Călăraşi cea de-a 13 a ediţie a Concursului Naţional de Ştiinţă şi Tehnică pentru Elevi «Florin Vasilescu» şi cea de a 8 –a ediţie a Sesiunii de Comunicări şi Referate pentru Profesori  .                 

Conform Regulamentului concursului echipele participante vor fi selectate la nivelul fiecărui judeţ, iar formularele de înscriere pentru echipele care reprezintă judeţul la etapa naţională, se vor transmite electronic până la data de 5 mai a.c. pe adresa: concurs.calarasi@gmail.com    cu specificaţia pentru Concursul «Florin Vasilescu».

            Profesorii care doresc să participe la Sesiunea de Comunicări şi Referate cu tema: «Ştiinţa şi tehnica în învăţământul preuniversitar românesc» îşi vor transmite intenţia de participare pe adresa: sesiune.calarasi@gmail.com ,   până la data de 5 mai a.c. cu specificaţia pentru Sesiunea profesorilor.

            Rezumatele lucrărilor se vor transmite, atât pentru concursul elevilor cât şi pentru sesiunea de comunicări şi referate a profesorilor, în format electronic, pe adresele mai sus menţionate până la data de 16 mai a.c.

            Programul manifestării, formularele de înscriere, machetele pentru lucrări şi rezumate, regulamentul şi condiţiile de participare se vor găsi începând cu data de 21 martie 2011 pe următoarele website-uri: http://www.isj.cl.edu.ro,  www.fizica.ro/giif .

           

 

 

Cu deosebită consideraţie,

 

Inspector şcolar general

Prof. dr. Constantin Tudor

 

 

 

 

                                                                       Inspector proiecte educaționale

                                                                              Prof. Nicolae Micescu








MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII

INSPECTORATUL ŞCOLAR AL JUDEŢULUI CĂLARAŞI

FUNDAŢIA “GRUPUL DE INIŢIATIVĂ PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNTUL FIZICII”

SOCIETATEA ROMÂNĂ DE FIZICĂ

 

 

REGULAMENTUL

CONCURSULUI NATIONAL DE ŞTIINŢĂ ŞI TEHNICĂ AL ELEVILOR





“FLORIN VASILESCU”

 

1.      Concursul naţional de ştiinţă şi tehnică al elevilor “Florin Vasilescu” este primul concurs de proiecte interdisciplinare al liceenilor din ţara noastră şi a fost iniţiat de către Inspectoratul Şcolar al Judeţului Călăraşi în colaborare cu Fundaţia “Grupul de Iniţiativă pentru Învăţământul Fizicii (G.I.Î.F.)” şi Societatea Română de Fizică (S.R.F.)”. Menţionăm că au sprijinit proiectul şi drept urmare sunt considerate membre cu drepturi depline ale Comitetului de iniţiativă al concursului, inspectoratele şcolare ale judeţelor Ialomiţa, Teleorman, Giurgiu, Sibiu şi Mehedinţi, care au participat la concursurile cu statut de pilot. Concursul naţional de ştiinţă şi tehnică al elevilor are un  caracter preponderent aplicativ.

 

2.      Scopul şi obiectivele concursului au în vedere stimularea dezvoltării competenţelor ştiinţifice şi tehnice ale tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 - 19 ani şi nu în ultimul rând de a participa la rezolvarea unor deziderate ale comunităţii din care aceştia fac parte: să identifice problemele majore, să realizeze studii de fezabilitate, să caute şi să propună  soluţii ameliorative folosindu-se de cunoştinţele dobândite din domeniul fizicii, matematicii, chimiei, biologiei, protecţiei mediului înconjurător, disciplinelor tehnice. Totodată acest concurs îşi propune să ofere o şansă în plus tinerilor cu preocupări investigativ-aplicative în domeniile fizicii, chimiei, biologiei, informaticii şi ingineriei în ideea popularizării celor mai semnificative lucrări ştiinţifice şi tehnice. Concursul, prin regulile lui, obligă la dezvoltarea abilităţilor de lucru în echipă şi la dezvoltarea competenţelor individuale în domeniul Tehnologiilor Informaţionale Computerizate.

 

3.      Structura concursului:

Tematica lucrărilor selectate se va încadra în cel puţin una din cele 7 arii ştiinţifice:

                  u Fizică

                  v Chimie

                  w Ştiinţe biologice

                  x Matematici aplicate

                  y Protecţia mediului

                  z Inginerie

                  { Tehnologii informaţionale

 

ATENŢIE!

Această clasificare nu înseamnă pierderea caracterului interdisciplinar, aspect care va fi în continuare punctat în grila de evaluare.

                 

 

4.      Continuitate:

În afara punerii în valoare a competenţelor ştiinţifice şi tehnice ale tinerilor, Concursul naţional de ştiinţă şi tehnică pentru elevi < Florin Vasilescu>, dezvoltă şi abilităţile necesare în domeniul elaborării şi realizării unor proiecte cu implicaţii asupra comunităţilor din care fac parte tinerii. Organizatorii concursului îşi propun popularizarea celor mai bune proiecte în vederea cunoaşterii acestora de către institute de cercetare, universităţi, agenţii de dezvoltare regională, agenţii de protecţia mediului, firme etc. Se vor face demersuri ca cele mai bune lucrări sa participe la concursuri europene de stiinta si tehnica pentru elevi.

 

5.   Condiţii de participare:

n Fiecare proiect propus pentru participare la concurs va fi prezentat în fața juriului de către o echipă formată din 2-3 elevi cu vârste cuprinsă între 15 și 19 ani.

n Fiecare echipă va lucra la o temă cu conținut ştiinţific şi tehnic cu un caracter preponderent aplicativ, care prin soluţiile propuse să reprezinte rezolvări ale unor  probleme la nivel local, comunitar sau regional. Nu trebuie excluse nici alte teme care reprezintă preocupări de mai lungă durată ale elevilor (din cadrul cercurilor), la abordarea cărora este necesară folosirea unor cunoştinţe de fizică, chimie, biologie, matematică.

n Sunt încurajate colaborările cu diverse instituţii în vederea găsirii celor mai bune soluţii, dar trebuie să reiasă clar din lucrare partea originală a acesteia şi care sunt părţile preluate din alte lucrări.

n Fiecare Comisie judeţeană va transmite Comisiei naţionale de preselecţie informaţii despre proiectele şi echipele propuse, cu cel puţin 3 săptămâni înainte de data concursului.

n Comisia naţională de preselecţie are obligaţia de a anunţa în scris fiecare echipă asupra rezultatului preselecţiei cu cel puţin 10 zile înainte de data începerii concursului.

 

6.  Etape

ETAPA JUDEŢEANĂ  organizată (orientativ până la 30 aprilie) de comisiile judeţene, se află sub responsabilitatea unuia dintre inspectorii din aria curriculară Ştiinţe. Comisiile judeţene se compun din inspectorii de fizică, chimie, biologie, educaţie tehnologică la care se adaugă specialişti din diferite instituţii cu caracter tehnic, aplicativ şi de protecţie a mediului din judeţ. Numărul membrilor comisiei nu trebuie să fie mai mare de 7.

Comisiile judeţene răspund de:

·        popularizarea concursului în toate liceele şi grupurile şcolare din judeţ;

·        descoperirea elevilor cu aptitudini pentru preocupări aplicative;

·        selecţia celor mai valoroase lucrări;

·        premierea lucrărilor la nivel judeţean

Comisia judeţeană va transmite Comisiei naţionale de preselecţie maximum 2 lucrări.

ETAPA NATIONALĂ se află sub responsabilitatea Comitetului naţional de organizare

n Comitetul de organizare va fi răspunzător de:

·        asigurarea unor condiţii decente de masă şi cazare pentru participanţi;

·        punere la dispoziţia participanţilor a mijloacelor solicitate;

·        stabilirea locului şi perioadei de desfăşurare a concursului;

·        popularizarea prin mass media a concursului;

·        premierea celor mai valoroase lucrări.

 

7.  Desfăşurarea concursului

n Proiectele admise pentru etapa naţională a concursului vor fi prezentate în faţa Comisiei de jurizare într-o ordine stabilită prin tragere la sorţi. La operaţiunea de tragere la sorţi pot participa şi profesorii însoţitori ai echipelor.

n Fiecare echipă are obligaţia de a prezenta cel puţin un exemplar al proiectului preşedintelui Comisiei de jurizare.

n Prezentarea proiectului nu poate depăşi 10 minute. Aceasta poate fi însoţită şi de suport audio-vizual.

n Lucrările vor fi prezentate în faţa unui juriu format din specialişti care vor selecta cele mai bune lucrări, care vor fi premiate de către organizatori.

 

8.  Componenta şi modul de constituire al comitetelor şi comisiilor:

n Comitetul naţional de organizare este constituit din: 1 preşedinte, 1 preşedinte executiv, 1 secretar, membri. Aceştia provin din rândul inspectorilor/directorilor judeţului gazdă, al membrilor Fundaţiei G.I.Î.F., ai serviciului de contabilitate al I.Ş.J./Fundaţiei GIIF, profesori, directori, alți iniţiatori ai concursului sau cu experienţă în organizarea unor astfel de manifestări. 

            n Comisia de preselecţie este formată din cel puţin 3 membri ai comitetului de organizare, care nu vor avea elevi în concurs.

            n Comisia de jurizare se constituie din cel puțin 3 specialişti cu preocupări în domenii ştiinţifice de interferenţă, fără a avea nici un fel de tangenţă cu elevii aflaţi în concurs. Comisia de jurizare va fi formată dintr-un preşedinte, cadru didactic universitar şi/sau doctor în ştiinţe, un vicepreşedinte, un secretar ştiinţific.

n Membrii Comisiei de jurizare vor fi invitaţi în scris de către preşedintele Comitetului de organizare.

n Comisia de contestaţii este formată din preşedintele Comisiei de jurizare, secretarul Comisiei de jurizare şi secretarul Comitetului de organizare.

 

9. Criterii de jurizare a lucrărilor:

a) referitor la conţinut:

n complexitatea şi coerenţa lucrării;

n gradul de originalitate;

n capacitatea de abordare interdisciplinară

n aparate, materiale realizate, măsurători, rezultate

b) referitor la calitate:

 n importanţa temei;

 n gradul de aplicabilitate;

 n calitatea redactării.

c) referitor la prezentare:

     n sinteză şi claritate;

     n folosirea tehnicilor mass-media

     n efortul de echipă.

 

10. Contestaţii:

     Se pot face contestaţii numai cu referire la eventuale nerespectări ale

     regulamentului şi acestea se adresează secretarului Comitetului de organizare,

     care poate cere întreruperea concursului şi convocarea Comisiei de contestaţii.

     Nu se pot face contestaţii cu referire la modul de apreciere al lucrărilor

     prezentate în concurs.

     Contestatarul va primi în aceeaşi zi un răspuns scris. Hotărârea Comisiei de

     contestaţii este definitivă.

 

11. Lucrările Comisiei de jurizare:

·        Comisia de jurizare se va reuni în plenul ei după terminarea concursului.

·        La lucrări poate să participe cu statut de observator un membru al Comitetului de iniţiativă, care nu este cuprins în nici o altă comisie.

·        Anunţarea rezultatelor concursului se va face imediat după terminarea lucrărilor de jurizare.

 

12.  Premii acordate:

       n 1 premiu I

       n 1 premiu II

       n 1 premiu III

       n 5 menţiuni

       n 1 premiu special al juriului

     

Observaţie: dacă două lucrări obţin acelaşi număr de puncte ele vor primi acelaşi premiu.

 

13. Surse de finanţare:

       n Vor fi alocate sumele prevăzute de Regulamentul concursurilor şcolare.

n Fundaţia G.I.Î.F. şi Centrul Zonal de Suport CREDIS Călăraşi al Universităţii din Bucureşti vor identifica şi alte surse de finanţare extrabugetare.

n Firmele care vor sponsoriza concursul vor avea rezervat dreptul la realizarea publicităţii pe parcursul întregului concurs.

n Editurile care doresc să-şi deschidă stand de cărţi cu ocazia concursului vor avea obligaţia să participe la acţiuni de sponsorizare.

 

14. Prezentul Regulament poate fi modificat în şedinţa Comitetului de iniţiativă la

      sugestiile participanţilor, în perioada 1 iunie – 15 septembrie.