ANEXA LA SUPORTUL DE CURS.

 Software ce poate fi utilizat integrat, în mod demonstrativ în lecţiile de fizică

 

1.      Apleturi Java.

Pe internet sunt accesibile pentru utilizare on line sau downlodabile, biblioteci de appleturi care acoperă majoritatea capitolelor din fizică

 

Nume soft

Adresă web

Recomandate pentru clasele

Conţinuturi

Observaţii

Java Applets on Physics

 

http://www.walter-fendt.de/ph14e/

6-12

Mecanică, Oscilaţii şi unde, Electrodinamică, Optică, Teoria relativităţii, Fizică atomică, Fizică nucleară

online şi/ sau instalat

The interactive Library, Edinformatics.com

http://www.edinformatics.com/il/il_physics.htm

6-12

Compunerea vectorilor, Mecanică, Oscilaţii şi unde, Fizica fluidelor, Optică, Electricitate şi magnetism, Fizică moleculară, atomică şi nucleară, Fizică aplicată, Mecanică cuantică

accesibile on line

Physics in context, an integrated approach

http://www.learningincontext.com/PiC-Web/chapt01.htm

6-9

Mecanică, Fizica fluidelor, Fenomene electrice, Fenomene termice

accesibile on line

EDUCYPEDIA - science

http://educypedia.karadimov.info/education/physicsjavalabo.htm

6-12

Fizică generală

accesibile on line

 

2.      Resurse filmate sau animaţii

          Pentru ilustrarea unor fenomene naturale sau ilustrarea unor experimente pentru care nu există dotarea necesară pot fi folosite cu succes experimente filmate sau simulări animate:

 

Nume soft

Adresă web

Recomandate pentru clasele

Conţinuturi

National STEM  Centre

http://www.nationalstemcentre.org.uk/elibrary/collection/491/physics-demonstration-films

6-12

Fizică generală

Computer animations of physical processes

http://physics-animations.com/Physics/English/index.htm

6-9

Fizică generală

Video physics

http://www.videophysics.com/

6-12

Fizică generală

The Wonders of Physics

http://sprott.physics.wisc.edu/wop.htm

6-12

Fizică generală

Science fair adventure

http://www.sciencefairadventure.com/Physics.aspx

6-12

Fizică generală

3.      Resurse didactice – lecţii de fizică on-line, evaluare on-line

          În această categorie recomandăm lecţiile accesibile în sitemul informatic integrat AEL. Pentru evaluarea centrată pe competenţe, toţi profesorii din România pot folosi instrumentele digitale de evaluare din platforma INSAM – dezvoltată din fonduri structurale europene.

4.       Softuri interactive

Softurile interactive permit simularea efectuării unor experimente simple.

Nume soft

Adresă web

Observaţii

Electricity Lite

http://www.pintarmedia.com

Simulare circuite electrice. Se construiesc circuite electrice, iar aplicaţia realizează analiza circuitului. Versiunile Lite sunt operaţionale, având însă un număr limitat de tipuri de componente de circuit. Este una dintre cele mai puternice aplicaţii din această clasă. Versiunea 2007 are limitată şi durata de funcţionare.

Nivel gimnazial şi liceal.

Electronics Lite

http://www.pintarmedia.com

Simulare circuite electronice. Se construiesc circuite electronice, iar aplicaţia realizează analiza circuitului (printre componente este si un osciloscop). Versiunile Lite sunt operaţionale, având însă un număr limitat de tipuri de componente de circuit. Versiunea 2007 are limitată şi durata de funcţionare.

Nivel liceal.

Mechanics Lite

http://www.pintarmedia.com

Simulare diferite sisteme mecanice. Se stabilesc grafic şi/sau analitic configuraţia şi starea iniţială, iar aplicaţia vizualizează grafic şi analitic evoluţia sistemului. Versiunile Lite au anumite limitări (diferite de la o versiune la alta). Versiunea 2007 are limitată şi durata de funcţionare.

Nivel gimnazial şi liceal.

Molecule Lite

http://www.pintarmedia.com

Vizualizare molecule, structuri cristaline. Versiunile Lite au un număr foarte mic de tipuri de molecule disponibil. Versiunea 2007 are limitată şi durata de funcţionare.

Nivel liceal.

Optics Lite

http://www.pintarmedia.com

Simulare diferite sisteme optice simple. Se construiesc grafic sisteme optice, iar aplicaţia desenează razele şi imaginile care se formează. Versiunile Lite au anumite limitări (diferite de la o versiune la alta). Versiunea 2007 are limitată şi durata de funcţionare.

Nivel gimnazial şi liceal.

Sound Lite

http://www.pintarmedia.com

Simulare propagare/recepţie sunete. Versiunile Lite au anumite limitări (diferite de la o versiune la alta). Versiunea 2007 are limitată şi durata de funcţionare.

Nivel liceal.

Waves Lite

http://www.pintarmedia.com

Simulare propagare/recepţie unde . Analiza unor fenomene legate de propagare (interferenţă, difracţie etc). Deşi foarte utilă, aplicaţia conţine câteva erori care sunt şi ele utile pentru a fi discutate cu elevii. Versiunile Lite au anumite limitări (diferite de la o versiune la alta). Versiunea 2007 are limitată şi durata de funcţionare.

Nivel liceal.

VisSim 2c

http://www.vissim.com

O versiune a celei mai apreciate aplicaţii de simulare matematică pentru orice fel de procese. Nivel liceal.

Periodic Table SE 3.54

http://www.smisoftware.com

Versiune "trial".

Baza de date este excepţională şi poate fi actualizată periodic (după cumpărare/înregistrare).

Nivel gimnazial, liceal şi universitar.

Graph+ 2.0

http://www.hot.ee/graphplus

O aplicaţie gratuită excelentă destinată reprezentării grafice a funcţiilor furnizate explicit (rectangular: y=y(x) sau x=x(y); polar: r=r(t); parametric: x=x(t) şi y=y(t)). Graficul obţinut nu poate fi imprimat decât prin captură de ecran. Permite studierea comodă şi intuitivă a intersecţiilor.

Nivel gimnazial şi liceal.

BIP Osciloscop 3.0

 

Acest program gratuit utilizează placa de sunet (compatibila Sound Blaster) ca circuit de intrare pentru a utiliza PC-ul drept osciloscop digital. Evident, posibilităţile acestuia sunt limitate de cele ale plăcii de sunet (5 V, 20 kH).

Permite şi analiza unor semnale audio produse chiar de calculator.

Nivel gimnazial şi liceal.

Applets - Kiselev

http://www.lightlink.com/sergey

Câteva applet-uri pentru fizică. Deşi realizate destul de schematic, sunt sugestive. Pentru cine nu poate face experimentele demonstrative de difracţie (şi nu numai), sunt binevenite.

Nivel gimnazial şi liceal.

Optik

 

O colecţie de filme (animaţie), teste şi nu numai, foarte sugestiv realizate.

 Nivel gimnazial şi liceal.

 

5.      Softuri pentru prelucrarea datelor

Din această categorie amintim:

- produsul Excel din pachetul MS Office sau aplicaţia similară din pachetul Open Office. Folosirea facilităţilor aplicaţiei necesită cunoaşterea funcţiilor de prelucrare a datelor şi reprezentare grafică;

- produsele soft Easy Plot şi Origin, ce pot fi folosite în prelucrarea datelor experimentale.

6.      Softuri pentru prezentări media

Din această categorie amintim:

- aplicaţia PowerPoint MS Office sau aplicaţia similară din Open Office.

- resursa online Prezi, care prezintă avantajul partajării resurselor şi utilizarea pe scară largă a tehnologiilor web (http://prezi.com).

7.      Instrumente de colaborare prin Internet

Pentru dezvoltarea competenţelor de colaborare, partajare a rezultatelor experimentale şi facilitarea colaborării sunt recomandate mediile integrate web care includ accesul la utilitare de tip mail, elaborare de documente (de exemplu google docs), prezentări online, calcul tabelar.

Blogul este o pagină de internet, gratuită, pe care utilizatorul o personalizează după propria dorinţă. Cuvântul blog este prescurtarea de la weblog care într-o traducere liberă am putea spune că înseamnă jurnal online.

Există foarte multe site-uri care oferă găzduire gratuită pentru bloguri. Dintre cele mai cunoscute sunt: http://edublogs.org/, blogger.com şi wordpress.com. Site-uri romaneşti: http://weblog.ro,  http://myblog.ro,  http://ablog.ro.

Wiki-ul este un website pe care utilizatorii pot crea şi modifica informaţia, o unealtă de colaborare online, cea mai simplă bază de date editabilă online.

Cel mai bun exemplu de Wiki este Wikipedia.org, cea mai mare enciclopedie online, ce se dezvolta prin contribuţii publice.

8.      Platforme educaţionale

Platformele educaţionale sunt instrumente de elaborare a programelor computerizate de instruire şi mediu de efectuare a instruirii asistate de calculator. Acestea conţin modele educaţionale care permit elaborarea unor programe computerizate de instruire de o calitate înaltă. Sunt accesibile pentru autori - profesorii fără experienţă în programare şi necesită resurse umane minimale (un autor) pentru elaborarea unei programe computerizate de instruire.

O altă categorie de resurse software ce pot fi folosite în cadrul orelor o reprezintă platformele de colaborare, care permit profesorului să coordoneze şi să îndrume activitatea elevilor în cadrul unor proiecte instructiv – educative. Aceste proiecte se pot realiza şi coordona în mod asincron, în cadrul sau în afara orelor, urmând ca în anumite etape să fie realizate prezentări în plen ale realizărilor echipei de proiect.

Un astfel de exemplu îl reprezintă platforma educaţională ThinkQuest accesibilă la adresa http://www.thinkquest.org/, pusă la dispoziţie gratuit dar organizat şcolilor din întreaga lume. Această platformă este utilizată de peste 24000 de şcoli din peste 50 de ţări (din care circa 700 de şcoli din România). Platforma permite postarea de documente, imagini şi orice alt tip de fişiere, are instrumente ce implementează interactivitatea (dezbateri, brainstorming, votarea unor idei şi păreri, posibilitatea de a pune întrebări etc.) şi poate fi folosită pentru a gestiona eficient materialele din portofoliul clasei la anumite unităţi de învăţare sau în alte tipuri de proiecte cu elevii.

O altă componentă a activităţii didactice a profesorului este reprezentată de evaluarea rezultatelor învăţării. Şi în acest domeniu există resurse software care pot constitui un set puternic de instrumente în sprijinul profesorului. Platforma AeL are o astfel de componentă ce permite profesorului să elaboreze itemi de tip obiectiv şi teste de evaluare şi să le aplice apoi elevilor, realizând evaluarea automată şi statistici privind rezultatele acestora.

O platformă specializată în gestiunea evaluării elevilor este realizată în cadrul proiectului INSAM (Instrumente digitale de ameliorare a calităţii evaluării în învăţământul preuniversitar). Proiectul are ca obiectiv dezvoltarea şi implementarea de instrumente şi mecanisme digitale de îmbunătăţirea a proceselor evaluative şi de autopoziţionare/autoevaluare a elevilor din învăţământul preuniversitar liceal. Platforma de testare online este accesibilă la adresa https://insam.softwin.ro/insam/. Profesorul are posibilitatea de a aplica unul dintre testele deja existente, de a crea propriile teste folosind itemii existenţi sau de a crea proprii itemi de evaluare. Pentru disciplina fizică sunt definite circa 400 de teste şi peste 11200 itemi de evaluare ce acoperă toate competenţele şi unităţile de conţinut studiate.