Ultimele subiecte
» Olimpiada de fizică 2019
Mar Feb 12, 2019 4:50 pm Scris de Admin

» Acțiuni metodice fizică și chimie sem. I (2018/2019)
Mier Oct 17, 2018 11:39 pm Scris de Admin

» Consfătuiri 2018
Dum Sept 09, 2018 12:42 am Scris de Admin

» Concursul de fizică și chimie "Impuls perpetuum" 2018 (faza națională)
Vin Aug 24, 2018 4:00 pm Scris de Admin

» O vizită la "Casa experimentelor" din București
Vin Iul 20, 2018 9:52 am Scris de Admin

» Concursul de fizică și chimie "Impuls perpetuum" 2018 (faza județeană)
Lun Mai 21, 2018 5:12 pm Scris de Admin

» Concursul de fizică ''Edison" 2018
Lun Apr 23, 2018 4:56 pm Scris de Admin

» Despre Facultatea de geologie și geofizică
Vin Apr 20, 2018 4:42 pm Scris de Admin

» Concursul "Florin Vasilescu" 2018
Joi Apr 19, 2018 5:51 pm Scris de Admin

Vremea in CalarasiHarti Google
Aveti mai jos o harta a cerului din Bucuresti (la momentul incarcarii acestei pagini):

current night sky over Bucharest
Sky map by AstroViewer®
Get the HTML code for this sky map
Fazele Lunii


Propunere programa concursuri de fizica

In jos

Propunere programa concursuri de fizica

Mesaj  Admin la data de Dum Noi 22, 2015 12:34 am

Asa dupa cum colegii nostri profesori de fizica stiu, d-nul inspector general Sorin Trocaru din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice ne-a trimis o propunere de programa pentru concursurile de fizica ce urmeaza a fi imbunatatita. Mai jos aveti posibilitatea sa accesati un .pdf pe care l-am realizat dupa documentul Word respectiv:
https://drive.google.com/file/d/0BzThpaSSr8kjMjJhVWs0dzAwN1U/view?usp=sharing
Mi se pare o idee foarte buna si deja am inteles ca unele judete au facut propuneri foarte constructive. Cred ca o responsabilitate mare in acest sens o au profesorii care elaboreaza subiecte pentru a putea exista o egalitate de sanse, macar la nivel teoretic, intre elevii pasionati de fizica din diversele zone ale tarii.
1. Ar fi de dorit sa se mentioneze explicit toate temele suplimentare care trebuie parcurse si care nu au nici o legatura cu programa actuala in vigoare. De exemplu la clasa a 11-a s-au dat curent probleme cu momente de inertie, teorema lui Steiner si alte asemenea cunostinte, dar notiunile de cinematica si dinamica a solidului rigid nu figureaza nici macar ca teme facultative in programa de liceu. Este drept ca s-ar putea verifica astfel capacitatea elevilor de a opera cu cunostinte la prima vedere, dar e foarte posibil ca unii sa aiba deja aceste lucruri bine puse la punct si nu din proprie initiativa...
2. Ar fi bine de asemenea ca si temele la limita programelor respective sa fie mentionate (de exemplu la optica: formulele dioptrului sferic, notiunea de obiect virtual, sisteme afocale etc. sau la mecanica: aruncarea pe orizontala si pe oblica, proprietatile centrului de masa si exemplele ar putea continua).
3. Cred ca ar fi bine ca sa existe si o rezolvare a problemelor cu cunostinte elementare de matematica la nivelul clasei respective, nu doar cu calcul diferential si integral. De asemenea nu stiu daca dopajul cu multe formule nedemonstrate este benefic elevilor nostri. De exemplu daca nu era in programa de termodinamica prevazuta transformarea politropa, necunoasterea de un elev de clasa a 10-a a formulei lucrului schimbat in aceasta transformare il facea sa piarda un punctaj altminteri relativ usor de obtinut.
Ar mai fi destule de spus, dar ma opresc aici cu speranta ca documentul respectiv va fi completat in continuare si ne va fi un instrument deosebit de util.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 367
Varsta : 60
Data de inscriere : 20/11/2007

Vezi profilul utilizatorului http://fizica.forumotion.com

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum